В ранните часове на 31 август 1997 г. светът се събужда в

...
В ранните часове на 31 август 1997 г. светът се събужда в
Коментари Харесай

25 години от трагичната смърт на принцесата на народа

В ранните часове на 31 август 1997 г. светът се събужда в потрес и обезверение, от новината за гибелта на принцеса Даяна, починала след ужасна автомобилна злополука в Париж. Днес, двадесет и пет години по-късно народът продължава да скърби по загубата на своята пронцеса. 

Нека си спомним за тази невероятна персона, която беше Даяна Спенсър и за всичко което е оставила след себе си!
 Кремена Кунева влиза в листите на Демократична България 30 авг 2022 | Кремена Кунева, основател на фондация „ За положителното “, влиза в листите на „ Демократична България “ за изборите...
Една от най-великите фешън икони на 20 век съумява да остави отпечатък освен в света на, само че и променя живота на милиони. попада в светлината на прожектора незабавно щом става част от кралското семейство на Англия и остава в сърцата на хората освен поради обществения си статус. Наричана още “принцесата на народа ”, лейди Ди работи неуморно за най-различни благотворителни организации по целия свят, употребявайки ситуацията си, с цел да насочи вниманието на хората към значими проблеми, засягащи човечеството. В изявление за BBC през 1995, тя споделя:

“Бих желала монархия, която има по-силна връзка със своят народ ”.

Даяна трансформира в своя персонална задача да промени метода, по който британското кралско семейство е възприемано до момента – отдалечено и студено, и съумява да го реализира, посвещавайки огромна част от живота си на доброволчески действия. В избран миг тя е патрон на повече от 100 благотворителни организации по света. При многочислените си визити в лечебни заведения, учебни заведения и по време акциите за набиране на средства, Даяна прекарва часове, като приказва с хората и изслушва техните истории. Въпреки че принцесата нееднократно разказва намесата на медиите в персоналният й живот като “нетърпима ”, тя се възползва от тях, говорейки и отразявайки значими филантропични проблеми.

Както всички ние се въодушевяваме от принцеса Даяна, по този начин и тя се въодушевява от всеки един човек, с който се среща. Мечтата й да построи дълбока връзка със своят народ става действителност, когато стартират да я назовават “принцесата на народа ”. Тя съумява да съобщи своята откровеност и добрина на синовете си и Уилям, които неведнъж води със себе си при визитите си в лечебни заведения, учебни заведения и фондации. Даяна ги води и в подслон за бездомни, показвайки им по какъв начин всеки може да оказва помощ на нуждаещите се, стига да има желанието и да е предан. върви по стъпките на майка си и става патрон на една от организациите, които Даяна поддържа, в помощ на бездомните хора. Той също споделя:

„ Посещенията ми като дете на това място оставиха дълбоки и трайни следи. За това какъв брой е значимо към всички в нашето общество, изключително към най-бедните, да се отнасяме с почитание, достолепие и добрина. И да им се дават благоприятни условия да осъществят своя капацитет в живота “.

Даяна построява връзка със своя  народ, само че задачата й на стопира до такава степен. Тя прекарва огромна част от живота си в пътувания и всяко едно от тях има ясна цел. Сред многобройните дела, към които принцесата насочва вниманието на милиони, е битката с ХИВ и проказата. Принцесата се бори да отстрани стигмата към тези две заболявания, като пътува до страни с висок % заболели от проказа и контактува с заболели от СПИН. На церемонията по разкриване на първото поделение за лекуване на СПИН във Англия тя е снимана по какъв начин се здрависва с ХИВ положителни пациенти, без да носи ръкавици. Минути по-късно тази фотография е на корицата на милиони интернационалните списания и оглавява новините по целият свят. Нейната отдаденост към тази идея още един път затвърждава съпричастността ѝ към всички хора.

Както към този момент стана ясно, това, че е част от кралското семейство, не трансформира желанието на Даяна да води " естествен "  живот. Дали ще излезе да потича, или ще заведе синовете си на увеселителен парк, тя прави всичко допустимо, с цел да даде умерено детство на децата си. Въпреки многото й страсти, най-голямата е била майчинството, грижи се както за своите деца, по този начин и за доста други – изключително по времето, когато е патрон на The Royal Marsden Hospital и Great Ormand Street Hospital for Children. В изявленията във връзка визитите й в детските лечебни заведения Даяна споделя:

“Някой от тях ще живеят, а други няма, само че всички те заслужават да бъдат обичани, до момента в който са тук. И аз се пробвам да бъда до тях ”.

Нейният впечатляващ живот съумява да въодушеви мнозина, а след гибелта й е основан фонд в нейна чест и са събрани около 44 милиона $, които по-късно са дарени на 471 организации, а скоро излиза и, отдаден на нея, а в основната роля ще забележим актрисата от „ Здрач “ Кристен Стюарт.

Години след гибелта й светът към момента не е не запомнил " принцеса на народа ". 

Автор: Димана Бошнакова

 
 
 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР